Image that works | Hoe besteed jij je vrije tijd?
Ik help jou ontdekken wat je uniek maakt, hoe je dat aan anderen laat zien en hoe jij daarmee het werk creëert waar jij blij van wordt. Wanneer wie je bent, wat je wilt en wat je uitstraalt samenvallen, versterken ze elkaar. Die kracht brengt je waar je wilt zijn.
Persoonlijke branding, carriere branding, job consultant, company training
1260
post-template-default,single,single-post,postid-1260,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Hoe besteed jij je vrije tijd?

Vrije tijd, je kan er niet genoeg van hebben en tegelijkertijd kan het soms ook lastig zijn. Hoe besteed je je vrije tijd op een manier die bij jou past en die aansluit bij jouw behoeften? Wat bij jou past en jouw behoeften zijn twee verschillende dingen. Laten we die eens onderzoeken.

Wat past bij jou?
Dit gaat over een manier van je vrije tijd besteden die aansluit bij wat jij leuk vindt en wat past bij jou als persoon. Hierbij kan je denken aan hobby’s, sporten, bepaalde boeken lezen over onderwerpen die je interesseren, creatief bezig zijn, Netflixen et cetera.

Vrije tijdsbesteding die bij jou past is vaak makkelijker in te vullen. Je kijkt, voelt of ervaart waar je zin in hebt en dat ga je doen.

Wat past bij jouw behoeften?
Je vrije tijd indelen die past bij jouw behoeften betekent dat je keuzes maakt die bijdragen aan wat jij, je lichaam of geest nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan slaap, rust, sociale contacten, buiten in de natuur zijn, je telefoon een dag op vliegtuigmodus zetten et cetera. Dit hangt vaak samen met wat je de rest van de week al hebt gedaan. Heb je bijvoorbeeld een drukke werkweek gehad met veel overleg achter een beeldscherm en weinig beweging? Dan kan je lijf letterlijk behoefte hebben aan beweging, buitenlucht en wat minder prikkels.

Wat past bij wat je nodig hebt is lastiger te bepalen en vergeten we vaak. We worden opgeslokt door de waan van de dag, vrienden die appen of je meegaat naar de kroeg, je zus die hulp nodig heeft met klussen in haar huis, een verjaardag. Voor je het weet zit je weekend vol met sociale activiteiten. Super gezellig, maar waren dit allemaal activiteiten waar jij behoefte aan had? Laat je je vrije tijd invullen door anderen of maak je keuzes die jou helpen om even bij te komen van een drukke werkweek?

Een jaar geleden stond mijn vrije tijd in het teken van sociale afspraken, sporten, netwerkcontacten voor mijn bedrijf, museum of bioscoopbezoek, winkelen, borrels en etentjes. Mijn avonden en weekenden stonden weken van tevoren al vol met afspraken. Ik ging van sportafspraak, naar lunchafspraak en door naar de bios en dat allemaal op één dag. Ik merkte op een gegeven moment dat ik van afspraak naar afspraak hopte, maar er minder van genoot. Was ik bij de ene afspraak, dan zat de volgende afspraak al in mijn hoofd. Zonde, want daardoor ben je niet bewust aan het genieten van het moment. Ik nam dat jaar een sabbatical van 3 maanden en ontdekte toen dat ik even helemaal geen behoefte had aan veel afspraken. Ik ging alleen op pad. Veel wandelen, mijn hoofd leegmaken, tot rust komen van een aantal drukke werkjaren. Daarnaast merkte ik dat ik enorm genoot van met mezelf op pad gaan. Ik ging alleen naar musea, de bioscoop, winkelen, lunchen. Heerlijk vond ik het. Ik merkte dat ik dat erg fijn vond. Even alleen rekening houden met waar ik, mijn lijf en hoofd behoefte aan had. Ook merkte ik hoe leuk het is om spontane afspraken te maken. Zo ging ik bijvoorbeeld een dagje naar Rotterdam om naar een museum te gaan. Dan belde ik een vriendin die in Rotterdam woonde en vroeg of ze toevallig zin had om die dag te lunchen. Deze afspraken waren zo leuk en ik genoot enorm van die onverwachte spontane afspraken. Ze voelden als nog waardevoller, omdat je ze vooraf niet had voorzien.

Na mijn sabbatical besloot ik, geen overvolle sociale agenda meer voor mij. Meer ruimte voor spontane afspraken en ook regelmatig een kruis door een weekend zetten en dan kijken waar ik zin in heb. Met de komst van de corona crisis werd een lege agenda meer gewoonte dat uitzondering. Nu de sociale activiteiten weer meer en meer kunnen, merk ik dat ik alert moet zijn op voldoende vrije tijd voor mezelf.

Zeker met drukke thuiswerkweken waar je het grootste deel van de dag in online meetings zit is luisteren naar waar je echt behoefte aan hebt in je vrije tijd nog belangrijker geworden. Een paar tips die je hierbij kunnen helpen:

  • bekijk elke zondag hoe je komende week eruit ziet en plan bewust ruimte voor jezelf.
    Heb je een volle week? Hou dan bewust wat avonden in de week vrij, zodat je kan kijken waar jij behoefte aan hebt.
  • zet gemiddeld 1 weekend in de maand een kruis door je weekend. Kijk tegen die tijd waar je zin in hebt. Misschien plan je dat weekend dan alsnog vol met sociale activiteiten. Helemaal goed. Maar wie weet wil je wel even lekker een weekend een goed boek lezen of een relaxte wandeling maken.
  • wees duidelijk naar je omgeving over waar jij behoefte aan hebt in je vrije tijd. Als je altijd veel sociale afspraken hebt gehad en daar nu minder behoefte aan hebt zeg dat dan. Hou het dicht bij jezelf. Je kiest voor wat jij nodig hebt. Anderen kunnen dat alleen maar respecteren.
  • twijfel je of je naar een afspraak wilt gaan? Geef dan aan dat je daar nu nog niet over kan beslissen en tegen die tijd kijkt of je komt. Op die manier hoef je niet eerst toe te zeggen om vervolgens af te zeggen, als het toch niet uitkomt. Je plant bewust minder ver vooruit en bent daar eerlijk en duidelijk over.
  • verdeel je vrije tijd in wat bij je past en waar je behoefte aan hebt. Dus denk aan: een avond een nieuwe Netfix serie kijken omdat je daar zin in hebt. Maar misschien ook een ochtend in je weekend even geen prikkels en lekker een strandwandeling maken omdat dat je weer oplaadt voor een nieuwe werkweek.

En tot slot; geniet van die heerlijke vrije tijd waarin je kan doen wat jij wilt!